tisdag 17 maj 2011

Fantastiska Grand Canyon

Ja, hur ska jag summera det här?? Helt omöjligt, så mycket olika intryck att sortera så jag vet inte riktigt vad jag ska säga....
Så jag tar det från början: Efter en lång natt på tåget med ytterst lite sömn (japp ännu en skum snubbe!! Vågade inte riktigt sova ifall han skulle få för sig något) så föll jag i djup sömn sista biten med shuttlebussen. När jag vaknar befinner jag mig mitt i skogen och känner mig något desorienterad.
Det löser sig snabbt när jag får bäring på stället jag ska bo på, det visar sig att mitt rum redan är klart (klockan är 10 på morgonen) och jag får checka in.
Den gigantiska sängen lockar verkligen men nyfikenheten vinner den här gången och jag beger mig ut.... till full snöstorm!! De där extra varma kläderna som jag har släpat på de senaste 3 månaderna kommer äntligen till användning.
Efter en snabb lunch har snöandet nästan upphört och jag hoppar på en av bussarna som trafikerar parken för att ta mig till utkikspunkterna längs med south rim. Jag försöker mig på att fota utsikten, men blir väldigt frustrerad när bilderna inte alls blir lika bra som det som ögat ser....

Det är ju bara så mäktigt!
Efter att ha promenerat tillbaka längs med stigarna vid south rim störtdyker jag i sängen. Tanken på att jag ska kliva upp vid 5 morgonen därpå lockar inte alls!

Jag segar mig upp ur sängen och ett par blodsprängda ögon möter mig när jag tittar i spegeln, hua.. Jag piggnar snart till eftersom jag vet vad som väntar mig denna dag, jag har nämligen bokat in mig på turernas värstingtur kring Grand Canyon.

Turen börjar med en flygtur över Grand Canyon bort till staden Page. Efter att ha lyft från flyplatsen vänder piloten direkt om, hon meddelar att de har fel på några instrument och måste landa igen. Efter ca 10 minuters meckande så lyfter vi igen, med samma plan!! Kändes ju sådär safe....
Det var den här plutten vi flög med...
Men vi glömmer nog alla oron rätt snabbt när Grand Canyons vidder sprider ut sig under oss.
Långt där nere ringlar sig Colorado River fram.
Dammen vid Lake Powell
 Efter ca 1 timmes flygning med otrolig utsikt landar vi i Page, där möts vi av Leonard, eller Sleepy Horse som är hans Navajo name. Han tar oss till Antelope Canyon. På ett sätt ännu häftigare än Grand Canyon då jag är en nörd för balla former.

Så coola former...




Leonard arrangerade och fotade denna bild....

Ett hjärta!
Här börjar jag förbanna min lilla digitalkamera, önskan efter en systemkamera är stor!!  Med hjälp av Leonard fick jag några bra bilder trots allt. Jag bestämmer mig där för att en systemkamera ska få följa med mig hem från NY.
Efter att ha tagit oss igenom dessa balla formationer pratade Leonard lite om Navajo traditions, väldigt tänkvärda ord. Sen bjöd han oss på sång och flöjt innan han tog oss tillbaka till bussen som skulle föra oss till nästa ställe.
Det är nu dags för att åka båt på Colorado river, vi börjar turen nedanför dammen som vi flög över tidigare.


Undrar hur mycket betong som gick åt?


Återigen får vi beskåda Grand Canyon ur ett nytt perspektiv.

Vi åkte på den lugna delen av floden...
Vi spenderar ett par timmar på floden och åker i sakta mak framåt.

Jag får en plötslig lust att paddla kajak här.... syster vad säger du??

Vi passerar tältplatser och en herrans massa platser där diverse filmer har spelats in innan vi lägger an en strand och stannar på lunch. Här utspelar sig drama nummer två för dagen då en av båtarna glider ur sandens grepp och försvinner nedför floden. En andfådd guide kommer springandes och kastar sig i båten som ligger kvar. Turisterna som sitter på båten och äter sin lunch får följa med, med ett fast grepp om sin mat, för nu går det fort!! Allt går bra och de återvänder med två båtar och vi kan fortsätta vår tur.

Sista biten tillbaka går via buss. Jag som har evinnerligt svårt att hålla mig vaken vid olika transportmedel faller in i en skön sömn (som tur är går det mesta av bussturen över dersert land så det är inte så mycket att titta på). 12 timmar efter att jag startade i morse är jag så tillbaka uppe på south rim, tittar snabbt på klockan och inser att jag hinner ta mig ut till klipporna för att kolla på solnedgången. Väldigt vackert och ett fint avslut på dagen!
Trött men glad!
Efter att ha letat mig tillbaka i mörkret med min nyinköpta ficklampa stupar jag återigen i säng. Jag överväger för en kort stund att gå upp och titta på soluppgången men ger vika för mitt sömnbehov. Det är det som är det fantastiska med den här resan. Jag får göra precis som jag vill och när jag vill, utan måsten och pekpinnar!! Det är otroligt skönt (och lärorikt) att kunna sätta sig själv i första hand för en gångs skull=).

Sista dagen i Grand Canyon bjuder på strålande sol och värme. Jag börjar dagen med ett besök på postkontoret, ännu ett paket ska skickas hem.... Det här med min packning kan vi nog ta i ett eget inlägg sen, det är en historia i sig!
Sedan tar jag mig till den del av south rim som jag inte hunnit titta på än. Det blir en perfekt promenad tillbaka innan jag måste stuva in mitt pick och pack i shuttlebussen igen.
Jag har haft några fantastiska dagar i Grand Canyon som definitivt gav mersmak och en önskan om att återvända hit för längre äventyr!

1 kommentar:

  1. Herregud vilket äventyr!!! Kajak längs floden , jajamän jag är på!!! Coooooola bilder!!

    SvaraRadera